02/12/2014

Salted dough ornaments


Už máte stromček? My ešte nie, chystám sa cez víkend, aby sme mali Vianoce čo najdlhšie, predsa :)
Tento rok som si vyrobila výzdobu sama. Z cesta. Áno, z cesta. Nerozpadáva sa a vraj vydrží dlho, dlho. Uvidíme. Poviem budúci rok. Ak chcete postup, čítajte nižšie.

Do you have a Christmas tree already? We have not. But over the weekend it will be. I promise myself :)
Our Christmas tree will be decorated with ornaments from a salt dough. It is very simple and cute.



what we need :

  • 2 cups plain flour
  • 1 cup salt
  • 1 cup warm water
  • drinking straw
  • sandpaper
optional:

  • acrylic paints
  • cocoa powder
  • cinnamon
  • mixed spices
In a bowl mix salt and flour together. Gradualy stir in water. Mix well until a doughy consistency. Turn the dough onto the bench and kneed with your hands untill smooth and combined. Roll the dough and make your creations as you wish using the salt dough. Punch hole wth a drinking straw for hanging. Place the salt dough creations into the oven at 120°C. The amount of time needed to bake depends on the size and thickness of the salt dough creations. I baked mine around 2 hours. I turned them off every 20 minutes.
Optionally you can mix into the dough cinnamon, cocoa powder and mixed spices for colouring and aroma.
You can paint your creations with acrylic paints. I painted them with white and brown color. Then I sanded them with sandpaper to ,,old-fashioned,, look.



Budete potrebovať:

  • 2 šálky hl. múky
  • 1 š. soli
  • 1 š. teplej vody
  • slamku
  • šmirgel
ľubovolne:

  • akrylové farby
  • kakao
  • škoricu
  • perníkové korenie
Do misy nasypeme múku a soľ a pomaly prilievame vodu. Miešame, pokiaľ sa nám ingrediencie nespoja. Potom zmes vykydneme na pomúčenú dosku a spracujeme na cesto. Vyvaľkáme a vykrajujeme formičkami na pečenie rôzne tvary. Poukladáme na plech, vystlaný papierom a dáme piecť na 120°C asi na 2 hodinky. Každých 20 minút otáčajte, aby sa vám  nepokrútili.Pred pečením nezabudnite slamkou spraviť dierky na zavesenie. Ak chcete mať aj škoricové, cesto rozdeľte na 2 časti a do jednej nasypte škoricu, kakao a perníkové korenie. Pre arómu a tmavšiu farbu cesta.
Nechajte vychladnúť a namaľujte z oboch strán akrylkami. Pre starší vzhľad ich zľahka vyšmirglujte. A je to!










2 comments:

  1. Good idea :)) / dobrý nápad :)), nechám sa inšpirovať, pretože teraz ešte nemám žiadne ozdoby :))

    ReplyDelete